DINSDAG 1 DECEMBER 2015  

Over verhuizen en thuis komen
       Beluister deze column
       6 maart 2005
We zijn afgelopen week als IKON-pastoraat verhuisd van het Melkpad naar het IKON-pand op de Bergweg. Dozen inpakken, alles wat weg kan gaat door de versnipperaar. Nog even denken aan de hier gevoerde gesprekken met mensen die zich vaak in het leven steeds minder thuis voelden. Nog één keer door zo’n lege ruimte waar we jaren gewerkt hebben. Nog één keer je eigen kamer goed in je opnemen en dan op een nieuwe plek uitladen, inrichten, een nieuwe werkplek creëren, waar ieder zich thuis voelt. Waar hang ik dat schilderij waarvan ik hou? Waar zet ik de boekenkasten? Hoe kan ik zoveel mogelijk zonlicht vangen achter mijn bureau? Het eerste boek dat ik uitpakte had als titel "Leren leven met de leegte". Tja, ik ben een verzamelaar. Dus die leegte valt niet mee. Persoonlijke sfeer vind ik belangrijk. Voor mij heeft dat te maken met boeken, met kleine voorwerpen die iets oproepen, stenen, kaarten, cartoons, kaarsen.

Niet weer islam, moslims enz.
Toch is huizen en je thuis voelen complexer. Terug na een maand weggeweest hoor ik: je bent zeker wel blij weer thuis te zijn? Ja en nee. Wel in het eigen huis, maar in het grote Nederlandse huis? Ik heb de laatste paar jaar heel sterk het gevoel dat er in ons land waar ik me altijd heel erg thuis heb gevoeld een andere wind waait. Bij het doorwerken van een hele stapel kranten en weekbladen valt dat ook op. Steeds maar weer de islam en de moslims, steeds maar weer terreur, dreiging van terreur en bestrijding van terreur. Ik lees Trouw. Elke zaterdag weer een hoofdartikel in Letter en Geest om te bewijzen hoe achterlijk de islam en hoe achterlijk Arabische landen zijn. Het zijn van die ideologische heipalen. Er wordt een verbaal verlichtingsbombardement op moslims uitgevoerd. Dat doet iets met me. Wat heerlijk dat die berichtgeving even letterlijk ondergesneeuwd werd.

De hersenspoeling van de angst
In een cafeetje in Zuid-Afrika zei de blanke eigenaar : Iedereen kan zien dat hier de afgelopen tien jaar veel ten goede is veranderd. We zijn eindelijk verlost van de hersenspoeling van de angst. Vroeger was hier altijd de dreiging van terreur. Vreemd dacht ik. Nu zijn onze hersens in het westen aan de beurt om met angst overspoeld te worden. Ik wil niet leven als een mens die bang gemaakt wordt. Ik wil niet naar de ander die anders is kijken als een potentiële bedreiging. Als ik dat wel doe gaat de angst in me huizen en mijn leven bepalen. Dan zie ik een sneeuwpop nog aan voor een moslimterrorist.

Kleuren van vertrouwen
Ik ervaar het Nederlandse huis in het groot als steeds onherbergzamer. Ik kan makkelijker weer kleur in mijn eigen kamer brengen dan in de samenleving. Hoe kunnen we ons Nederlandse huis weer opnieuw kleur geven? Kleuren van vertrouwen. Vanuit de hemel werd er verse sneeuw over ons land uitgespreid. Even is alle grauwheid ondergesneeuwd. Even maakt de sneeuw ons tot spelers. Want wat voelt beter dan een vers geknede sneeuwbal?

Ds. Bram Grandia

IKON logo in de sneeuw

Widget
IKOON van de week
Wilt u ook de widget van IKOON van de week voor uw website? Klik dan hier.


Widget
IMPULS de digitale dagkalenderWilt u de widget van
IMPULS altijd zichtbaar
op uw website?
Klik dan hier.