VRIJDAG 27 NOVEMBER 2015  

"Ik wou da ge in Europa zaat"
       Beluister deze column
       29 mei 2005
"Ik wou da ge in Europa zaat". Dat zei een oom van mijn vader als hij woedend was. Ik wou dat je in Europa zat. Dan ben je tenminste lekker ver weg. Nu zitten we met zijn allen in Europa. Het begon allemaal met een ontvoering. Ooit verleidde een lieve witte stier de koningsdochter Europa in FoeniciŽ. Europa speelde met haar vriendinnen aan het strand en werd ontvoerd. Zeus, de oppergod der aarde was verliefd geworden op deze schone Europa, vermomde zich als een stier en voerde Europa over zee weg uit AziŽ naar Griekenland. Daar zette hij haar af op een strand en noemde dat strand: Europa.

Europa begon met een kaping
Europa begon met een kaping. Veel Fransen en Nederlanders hebben dat kapingsgevoel opnieuw. Ze hebben het gevoel door een soort oppergod die in Brussel zetelt verleid en misleid te zijn, weggevoerd uit eigen land, in een grotere ruimte gezet die Europa heet. Europa is ons nieuwe gemeenschappelijke huis, kant en klaar neergedaald uit de Brusselse hemel als een soort nieuw Jeruzalem.

Hoe gaat ons gemeenschappelijk huis er uit zien?
Onwennig en voorzichtig stellen mensen vragen. Hoe gaat ons nieuwe gemeenschappelijke huis er uit zien? Blijft het sociaal? Hoe gaat Europa met haar macht om? Wil het een supermacht worden? Hoe gaat Europa met haar gastvrijheid om? Is Europa een fort of een gastvrij huis voor vluchtelingen? Krijgen we als burgers meer of minder invloed? Of gaat het net als met de euro? Kapingsgevoel, wisseltruc, vingers natellen na Europa een hand gegeven te hebben. We zijn tenslotte Nederlanders. Geen knollen voor citroenen.

Vertrouwen: ja of nee?
Het gaat de komende week bij het referendum om het vertrouwen in huis Europa. Is het een betrouwbaar huis? Als mensen die vragen stellen en eerlijk met hun twijfels komen, worden ze met een argumentenbombardement onder vuur genomen.
Wil je soms nog een Auschwitz?
Wil je soms nog een Srebrenica?
Wil je weer oorlog?
Wil je terug naar de kneuterigeid, provinciaal die je bent?
Als dat niet helpt, komen de machtswoorden. Wie de "C" van christen serieus neemt, stemt voor Europa. Wie waarlijk democraat is, moet voor stemmen. De middeleeuwen zijn voorbij.

Ga weg met jullie spiekbriefjes
Wat overdonderd door dit offensief, denk ik: Ja hallo, ik ben democraat, ik hou niet van dictaten. Ik heb een paar serieuze vragen en daar wil ik antwoord op hebben. Ga weg ministers met jullie spiekbriefjes, ga weg met je tien punten. Antwoord vanuit jezelf op de gestelde vragen.

Graag nog een jaar de tijd
Ik probeer mezelf als Europeaan een plaats te geven. Ik vrees dat ik de afgelopen jaren veel gemist heb. Ik heb niet de indruk dat ik als burger actief betrokken ben bij de vormgeving van ons gemeenschappelijk huis Europa. Ik zie nu vele politici vrolijk folderen, ballonnen blazen en enthousiast doen. Bij mij wordt de vraag alleen maar sterker: Waar staat Europa voor? Voor wat voor economie? Voor wat voor defensie? Wat zijn onze gemeenschappelijke bronnen? Leg het me uit. Wat is de ruimte om mee te denken en mee te praten. Dit Europa-offensief was mij te kort. Ik neem en krijg er graag nog een jaar de tijd voor.

'De ontvoering van Europa' door Antonio Carracci
'De ontvoering van Europa' door Antonio Carracci

Widget
IKOON van de week




Wilt u ook de widget van IKOON van de week voor uw website? Klik dan hier.


Widget
IMPULS de digitale dagkalender



Wilt u de widget van
IMPULS altijd zichtbaar
op uw website?
Klik dan hier.